S A N I T A C I J A

Učitavanje...

Ova stranica je trenutno u BETA verziji. Ako primijetite bilo kakvu grešku, molimo vas da je prijavite!

O nama - Sanitacija

60 godina sa Vama

Firma “Sanitacija” d.o.o je ovlaštena firma za obavljanje djelatnosti preventivne dezinfekcije, dezinsekcije i sistematskih, parcijalnih i pojedinačnih deratizacija uključujući fumigaciju, termičku aerosolizaciju i hiperhlorinaciju, te deviperaciju, depedikulaciju i eradikaciju, sa dozvolom od Federalnog Minstarstva zdravstva za rad sa I grupom otrova, te obavljanja poslova preventivnih DDD mjera sa otrovima II i III grupe, i u potpunosti je sposobna uspješno realizovati sve radnje i zahtjeve iz ove oblasti.

“Sanitacija” d.o.o. svojim referalnim, naučnim i stručnim radom spada u red onih organizacija koje u potpunosti ispunjavaju sve uslove za sanitarnu i ekološku zaštitu, pa se prema tome svrstava u jednu od rijetkih kojima se mogu povjeriti svi zahtjevi u ovoj oblasti.

Sanitacija – Sarajevo djeluje na tržištu Bosne i Hercegovine i regije gotovo 50 godina. Osnovao ju je sanitarni inženjer, gosp. Fahrudin Pašagić, koji se i danas nalazi na njenom čelu. Do 1979. god. Sanitacija – Sarajevo se nalazila u sastavu zagrebačke firme istog naziva, da bi potom nastavila samostalno djelovanje. U svom, pet decenija dugom radu, izrasla je u vodeću bosansko-hercegovačku kompaniju iz ove oblasti.

Svoje višedecenijsko uspješno poslovanje te brojna domaća i međunarodna priznanja, Sanitacija – Sarajevo ostvaruje zahvaljujući visokoj kvaliteti usluga, koje se postižu:

IZBOR IZ REFERENCI:

program i metodologija rada

Kod sprovođenja poslova dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, primjenjujemo principe rada po HACCP sistemu. Primjena HACCP /Hasard Analysis Critical Control Points/ sistema ili u prevodu “analiza opasnosti na ključnim kontrolnim tačkama”, u sprovođenju DDD radova u mnogim zamljama Evrope ima za cilj unapređenje zaštite i smanjenje mogućnosti neželjenih efekata preparata na zdravlje stanovništva.

HACCP je sistem koji garantira neškodljivost u djelatnostima kojima je obaveza odsustvo štetnih mikroorganizama i njihovog učinka.

Sistem se pokazao vrlo djelotvornim i prepoznat je u znanstvenim krugovima širom svijeta, te ga podržavaju međunarodne institucije i agencije FAO, WHO, Codex alimentarius itd.

Uveden je i uvodi se u legislativu mnogih zemalja. Bazični elementi sistema nisu novi, ali je pristup potpuno novi i u svojoj osnovi predstavlja pomak sa reaktivne kontrole na preventivnu proaktivnu kontrolu.

Načela HACCP sistema upućuju da je potrebno slijedeće:

Zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu u izvođenju preventivnih DDD poslova, uvođenjem standarda u poslovanje, a u saradnji sa našim poslovnim partnerima iz Detia-Degesch Njemačka, u mogućnosti smo primijeniti najnovije vrste preparata po Evropskim standardima.

Za svaku grupu štetnika postoje zasebna određena kritična mjesta, s obzirom na njihov način prehrane, života i biologije. Kritične tačke se određuju anketom (razgovor sa uposlenim), vizuelno i postavljanjem pokusnih mamaca.

Određivanje efikasnosti i eventualne potrebe za interventnim radovima

Djelotvornost sistematskog uništavanja štetočina utvrđivat će se odgovarajućom epidemiološkom- cenzus metodom (Lee, 1980).

Ovakva tehnika dozvoljava izvlačenje podataka od jedinki koji pripadaju različitoj populaciji ali izloženih istom tretmanu, da bi se napravila usporedba sa preživljelim štetočinama iz populacije izložene alternativnom tretmanu, ili u kontroliranom eksperimentalnom dizajnu koji  nema tretmana. 

Cenzus evaluacija

Najčešće upotrebljavani metod mjerenja efikasnosti ( određivanje postotka redukcije štetočina ) je da se naprave najmanje dvije populacijske veličine (tzv..cenzusi), jedna na početku tretmana  i jedna na kraju. Efikasnost se mjeri kao očigledna promjena u populacijskoj veličini generalno izražena kao proporcija ili procenat u odnosu na inicijalnu (početnu) brojnost.

Podaci dobiveni census metodom (određivanje brojnosti populacije odnosno broja štetočina u populaciji) svake populacije predstavljaju osnovnu opažačku jedinicu. Prirodna populacija je rijetko odvojena ili zatvorena. 

To su postupci koji se poduzimaju prilikom redovnih kontrola.

Zapisi su veoma bitni za reviziju HACCP plana, njegovog pridržavanja, te samog HACCP sistema. Oni pokazuju istoriju postupka, praćenje, odstupanje i mjere ispravljanja koje su se dogodile na identificiranim objektima i površinama odnosno njihovim kritičnim tačkama.

Recenzije

Haris Selimović

Ekipa je izuzetno stručna i ljubazna. Dobro su nam objasnili cijeli proces i dali korisne savjete kako spriječiti ponovnu pojavu štetočina. Sve preporuke!

Emina Softić

Preciznost i pažnja prema higijenskim standardima. Preporučujem svima!

Lejla Hadžić

Nakon tretmana dezinsekcije primijetili smo ogromnu razliku. Cijene su pristupačne, a usluga na visokom nivou.