skip to Main Content
Dežurni telefon: 062/044-277
Rat 2371638b

Pacovi se enormno množe, moguće su i zaraze!

Iako je u decembru prošle godine u Kantonu Sarajevo urađena preventivna sistemska deratizacija, kojom je ustanovljeno da je situacija kritična i da u riječnim koritima i na zelenim površinama nikada nije bilo više glodara, natprosječno topla i suha zima očito je pogodovala dodatnom razmnožavanju ovih životinja.

Malo sredstava

Situacija nije kritična samo oko rijeka nego u svim dijelovima grada, pogotovo oko napuštenih poslovnih prostora i ruševina punih smeća. Jedna sugrađanka kazala nam je da je u Titovoj ulici, u centru grada, vidjela dva pacova kako idu prema kontejnerima.

– Prizor nije bio nimalo prijatan. Zabrinuta sam, jer ako ovako hodaju po ulicama, nije isključeno da ćemo ih uskoro nalaziti i u haustorima – dodala je ona.

Šefik Pašagić, epidemiolog iz firme “Sanitacija”, koja je radila jesenju deratizaciju u KS, nije zadovoljan načinom na koji je ona rađena i smatra da je za taj posao izdvojeno malo sredstava. Novom odlukom, podsjetio je, rade se samo zelene površine i vodotoci rijeka, što on smatra apsurdnim.

– Temperature koje su iznad prosjeka, samo pogoršavaju situaciju, jer glodari u gradu nemaju prirodnog neprijatelja pa su se enormno razmnožili. U 70 posto slučajeva oni su uzročnici zaraznih bolesti koje mogu prenijeti na ljude pa nije isključeno da može doći i do zaraze. Osim kuge, mogu izazvati leptospirozu, hepatitis, alimentarne intoksikacije, virusne i parazitarne bolesti – pojasnio je Pašagić.

Više otrova

Kazao je da je jedino rješenje da se hitno počne sa sveobuhvatnom sistemskom deratizacijom, koja će podrazumijevati rad s istim preparatima i u isto vrijeme. Smatra da bi situacija mogla biti i mnogo gora ako se preventivna deratizacija ne provede odmah i sa mnogo većim količinama otrova.

Back To Top
Search