skip to Main Content
Dežurni telefon: 062/044-277
Zmije

Sarajevski epidemiolog nudi recept za Miljacku bez zmija…

Prema riječima epidemiologa Šefika Pašagića iz Sanitacije, zmije ne treba ubijati već tjerati sa tretiranih područja, tako da je ono od ovih gmizavaca bezbjedno naredna tri-četiri mjeseca, a za to postoji odgovarajući preparat.

Šefik Pašagić, epidemiolog iz Sanitacije, pojasnio je za Oslobođenje kako se efektno, brzo i prilično jeftino može očistiti korito rijeke Miljacke od legla zmija. Prema njegovim riječima zmije se mogu vrlo uspješno istrijebiti američkim preparatom koje posjeduje firma Sanitacija:

– Ovaj američki repelent koristimo do 1999. godine i pokazao se kao izvanredan za udaljavanje zmija. Sa ovim repelentom odgovorno tvrdim da bi mogli riješiti problem pojave velikog broja zmija, a to ne bi puno koštalo. To bi moglo koštati oko 20 hiljada maraka. Preparat sadrži dvije komponente, jedna je naftalen koji strahovito iritira zmije i tjera ih u svoja skloništa i mjesta odakle su došle. Kada se određena područja tretiraju dva puta godišnje, naprimjer u maju i u augustu, onda ste mirni od zmija cijelu godinu. Kada se taj preparat postavlja jedini uslov je da bude toplo vrijeme i da ne pada kiša. Onda on ostaje aktivan naredna tri-četiri mjeseca, pojasnio je Pašagić za Oslobođenje.

On također dodaje i da se ovim preparatom zmije ne ubijaju već se tjeraju sa tretiranih područja, tako da je ono od ovih gmizavaca bezbjedno naredna tri-četiri mjeseca.

 

Back To Top
Search