skip to Main Content
Dežurni telefon: 062/044-277
Krpelji

Vrijeme je krpelja, zaštitite se!

Krpelji, nažalost, neminovno idu ruku pod ruku s boravkom u prirodi. Najčešće ćete ih naći u vlažnim i sjenovitim, travnatim i šumovitim područjima. Čak ih možete naći i u svojim baštama te gradskim parkovima.

Oni ne biraju žrtvu. Napadaju i pse i ljude. Krpelji sami po sebi nisu opasni, no opasni su ako prenose zarazne bolesti. Trenutno, najpoznatija bolest koju prenose krpelji je Lajmska bolest. Osoba koja je zaražena Lajmskom bolešću na mjestu ujeda će imati veliko crvenilo, praćeno temperaturom i malaksalošću (kroz nekoliko dana od ujeda).

Možda se od krpelja ne možemo stoposto zaštiti, no možemo umanjiti mogućnost njegovog ugriza.

Kada idete u šetnju prirodom, posebno šumom, vrlo je važno odabrati odgovarajuću odjeću. Nosite hlače i majice dugih rukava. Također možete koristiti i kapu. Kada se vratite, protresite odjeću koju ste nosili, a zatim ju operite. Temeljito pregledajte sve dijelove tijela zbog mogućih ujeda krpelja.

Najefikasniji način borbe protiv krpelja je dezinsekcija insekticidima. Primjenjuje se metoda vlažne aplikacije za vanjske površine sa namjenskim zamagljivačima u zavisnosti od sredine (okoline) u kojoj se prostor tretira (hladno ili toplo zamagljivanje). Za metodu vlažne aplikacije za vanjsku sredinu primjenjuju se profesionalni dezinsekcioni preparati namijenjeni za pomenutu vrstu insekata.

Pozovite nas da pomognemo!

Back To Top
Search