skip to Main Content
Dežurni telefon: 062/044-277

Spremni smo za nove mjere borbe protiv koronavirusa

Pandemija koronavirusa se i dalje širi. Očekuje se porast broja zaraženih, a države uvode mjere da zaustave širenje zaraze. Krizni štab Minstarstva zdravstva Kantona Sarajevo je donio nove mjere u cilju zaštite stanovništva. Sanitacija d.o.o. dočekuje ove mjere potpuno spremna. U cilju suzbijanja i sprječavanja pandemije koronavirusa preporuka je uraditi preventivnu i profesionalnu dezinfekciju svih javnih prostora. Prostori u kojima se skuplja i boravi velik broj ljudi sa raznolikim zdravstvenim statusom kao što je javni prijevoz, tržni centri, hoteli, ugostiteljski objekti, sportske dvorane, pozorišta, muzeji, kino dvorane, vrtići, škole, fakulteti, banke, šalter sale, kao i mjesta u kojima borave posebno ugrožene kategorije osoba (bolnice, domovi za starije osobe) često su žarišne točke prijenosa raznih zaraznih bolesti. To predstavlja veliki rizik za osobe koje borave, ali i za osobe koje rade u takvim prostorima.

U danima koji slijede najbitnije je da shvatimo ozbiljnost situacije i neophodnost mjera koje moramo poduzeti. Preventivna dezinfekcija koja se treba obaviti na svim javnim mjestima je protuvepidemijska mjera i preporuka je epidemiologa. Pravovremenom i profesionalno urađenom dezinfekcijom možemo smanjiti rizik od zaraze koronavirusom. Dezinfekciju bi trebali obaviti stručni i profesionalni timovi firmi koje su specijalizovane za takvu vrstu djelatnosti, mora se koristititi adekvatno hemijsko sredstvo i oprema. Bez toga nema profesionalne dezinfekcije. Trenutni dokazi govore da novi koronavirus može ostati održiv satima (čak i danima) na površinama načinjenim od raznih materijala. Čišćenje vidno prljavih površina nakon čega slijedi dezinfekcija najbolja je mjera za prevenciju COVID-19 i drugih virusnih respiratornih bolesti u okruženju. To je preporuka američkog Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti.

Mjere zaštite

Izvod iz propisanih mjera kriznog štaba Ministarstva KS: “Nalaže se svim lokalnim samoupravama, kantonalnim upravama, privrednim društvima, fizičkim i pravnim licima u Kantonu Sarajevu da pojačaju provođenje opštih i posebnih mjera zaštite stanovništva od zaraznih bolesti, shodno Zakonu u zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti Federacije BiH (Službene novine F BiH broj 29/05), sa posebnim akcentom na pojačanu i vanrednu dezinfekciju poslovnih površina, sredstava javnoga prevoza – autobusi, tramvaji, trolejbusi, kombi vozila, taxi vozila, sanitetska vozila.”

Sredstva za zaštitu protiv koronavirusa

Sanitacija d.o.o. za dezinfekciju koristi PureGreen24svjetski priznato sredstvo,koje se nalazi na popisu EPA kao ubica ljudskog koronavirusa i pokazao je učinkovitost protiv sličnih virusa (Norovirus, MRSA, VRE). Temelji se na patentiranoj „Silver Ion“ tehnologiji koja je pravo „zeleno“ dezinfekcijsko sredstvo s jedinstvenom 24-satnom učinkovitošću.

Sanitacija d.o.o. Sarajevo pruža profesionalne usluge dezinfekcije na području Bosne i Hercegovine. Ove preventivne zdravstvene mjere pružaju se u cilju sprječavanja širenja zaraznih bolesti u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Naši stručni sanitarni timovi na čelu sa specijalistom epidemiologije vrše profesionalnu dezinfekciju specijalnim namjenskim aparatima sa dezificijensima za koronavirus. Spremni su u svakom trenutku da pomognu u suzbijanju epidemije koronovirusa u cijeloj Bosni i Hercegovini. Sanitacija d.o.o. je dežurna 24 sata.

Ukoliko imate bilo kakvo pitanje ili Vam treba savjet nazovite nas na dežurni broj telefona 062/044-277, napišite nam poruku ovdje, pošaljite mail na sanitsar@lol.ba ili nam pošaljite poruku na Facebook stranici. Dostupni smo 24 h svaki dan u sedmici i praznicima.

Back To Top
Search