skip to Main Content
Dežurni telefon: 062/044-277
Pas Buhe

Kućni ljubimac ima buhe, da li trebam da uradim dezinsekciju stana?

Buhe predstavljaju opasnost po zdravlje kućnih ljubimaca. One ujedaju životinje kako bi se nahranile njihovom krvlju, a tim putem mogu da prenesu bolesti koje mogu biti veoma opasne po vašeg ljubimca. Buhe se sele s domaćina na mjesto gdje ljubimci borave, ali i na tepihe, te namještaj i krevete. Mogu prijeći na čovjeka prilikom maženja kućnih ljubimaca ili preko stolice ili kreveta na kojima je ljubimcu dopušten boravak. No najčešće buhe znaju napadati djecu dok se igraju na tepihu, koji su omiljeno skrovište buha.

Što možete poduzeti ako u stanu ili u kući imate buhe?

Obavezno tretirajte kućnog ljubimca protiv buha i vršite svakodnevnu provjeru i higijenu ležišta (košare, jastuci…) što podrazumijeva redovito čišćenje, usisavanje i provjetravanje prostora. Nadalje je potrebno dobro usisati cijeli stambeni prostor s posebnim naglaskom, doslovce od poda do plafona (uključujući madrace, trosjede i ostali namještaj), a vrećicu nakon usisavanja odmah baciti (iznijeti van iz stambenog prostora) jer postoji mogućnost da u njoj i dalje ima živih buha ili njihovih razvojnih oblika. Slijedi detaljno pranje svih površina.

Imajući u vidu da ih je veoma teško istrebiti kada se nastane u vašoj kući ili stanu, od najveće je važnosti da što prije odreagujete i pozovete stručnjake za dezinsekciju.

Back To Top
Search