skip to Main Content
Dežurni telefon: 062/044-277
Foto

I dok od korone mnogi bježe u prirodu, tamo vreba nova epidemija – mišja groznica

Prenosnici ove opake bolesti su divlji mišoliki glodari, a posljednjih mjeseci hara u susjednoj Hrvatskoj, gdje je više od 40 zaraženih liječeno u bolnicama.

Kada se kaže “mišja groznica”, ljudi odmah pomisle na velike pacove koji šire tu bolest. Ali stanje je znatno drugačije. Upravo najveću opasnost predstavljaju mali miševi koji prelaze preko šumskih plodova i svega što raste na zemlji pa do namirnica koje izletnici ostavljaju nezaštićenima, a potom ih konzumiraju.

Nakon inkubacije koja traje 7 do 45 dana, pojave se prvi simptomi bolesti obično temperatura praćena bolovima u lumbalnom dijelu i to predjelu bubrega, jaka glavobolja, groznica i mučnina. Jedan od vidljivih simptoma je difuzno crvenilo lica i vrata nalik opekotinama od sunca koje se javlja u više od 90 posto oboljelih.

Bolest se ne prenosi s čovjeka na čovjeka, ali može imati ozbiljne posljedice.

Ipak, nije šuma jedino mjesto gdje se moguće zaraziti mišjom groznicom. Rukavice i maske poželjne su i kada se čiste podrumi i tavani jer je za zarazu dovoljan jedan udah.

Sanitacija d.o.o Sarajevo trenutno vrši sistematsku deratizaciju sa ciljem da se broj glodara  svede na biološki tolerantan nivo, što podrazumjeva sve mjere koje reduciraju razmnožavanje štetnih glodara.

Zapamtite ove savjete: Za vrijeme boravka u prirodi čuvati hranu i piće u zatvorenim posudama; ne ostavljati ostatke hrane i druge otpatke u prirodi; ne piti vodu iz neuređenih šumskih izvora; izbjegavati sve radnje pri kojima nastaje prašina slaganje i prenošenje suhog granja, lišća, trave i sijena; plodove ubrane u prirodi koji se jedu sirovi treba dobro oprati tekućom vodom; oprati ruke nakon boravka u prirodi.

Back To Top
Search