skip to Main Content
Dežurni telefon: 062/044-277

Dezinsekcija žohara

Žohari su možda najzastupljeniji štetnici na planeti.  Živeći na tamnim, vlažnim, prašnim, jednom riječju prljavim mjestima, na površini tijela lako mogu prenositi uzročnike tuberkuloze, šigele, salmonele, tifus, difteriju. Žohari su pravi mali nametljivci kojih se teško riješiti kad nam se jednom usele u stanove i kuće. Zbog brzog razmnožavanja dezinsekcija žohara je jedino učinkovito rješenje.

Karakteristike žohara

Žohari ulaze najčešće u kuće i stanove preko kanalizacijskih i toplinskih cijevi, te pri selidbi i preko vanjskih kontakata. Žohari se vole useljavati u kuće ili stanove jer tamo nalaze vlažna i topla mjesta, naročito u zimskim mjesecima, a i sigurni su i od većine grabežljivaca. Naravno tu je i hrana, jer bez obzira na čistoću stana, uvijek će se naći po koja mrvica na podu. Najčešće žive i liježu jajašca u mračnom, vlažnom i toplom mjestu u stanu ili u kući, u zidovima, ispod lavaboa, ispod kuhinjskih elemenata, te čak i iza okvira od slika.

Žohari se razmnožavaju velikom brzinom i napadaju susjedne prostore u potrazi za novim mjestom razmnožavanja i hranom. Preko cijevi, raznih vodilica za žice, fizičkim prijenosom među stvarima, prelaze u susjedne prostore. Centralno grijanje koje nam omogućava održavanje temperature u stanu iznad 20°C tijekom cijele godine, kuhinjski otpad, ostaci hrane, razni aparati koji stvaraju povoljni postotak vlage, našu kuhinju pretvaraju u idealno mjesto za život žohara.

Noćne su životinje te tada i izlaze iz svojih skrovišta. Ako noću upalite svjetlo, vidjeti ćete ih kako mahnito bježe. Često su prisutni ostaci uginulih žohara – noge i dijelovi tijela, jajne kapsule iz kojih se izliježu mladi žohari u obliku malog zrna graha. Kako se populacija više povećava sve češće ih možemo vidjeti i danju kako «šeću» po našoj kuhinji, kupaonici, sobama…

Zašto profesionalna pomoć u borbi protiv žohara?

Na tržištu se mogu naći razni preparati za uništavanje žohara u obliku sprejeva, kuglica, preparata…Takvi preparati imaju slab učinak u borbi sa ovim dosadnim insektom. Korišćenjem raznih preparata stvarate rezistenciju na insekticide kod žohara i otežavate borbu sa njima.

Jedino učinkovito rješenje je dezinsekcija žohara. Borbu sa žoharima treba prepustiti profesionalcima kako bi ste što ranije i što učinkovitije riješili problem. Sanitacija vrši dezinsekciju žohara preparatima sa rezidualnim (produženim) aktivnim djelovanjem do 6 mjeseci , geliranjem apsolutno neškodljivim za ljude, životinje i hranu. Potrebna je priprema prostora prije dezinsekcije žohara (sklanjanje hrane i suđa iz kuhinjskih elemenata, odmicanje namještaja od zida radi što bolje dostupnosti inficiranih prostora).

Stručni timovi Sanitacije d.o.o.spremni su intervenisati odmah po Vašem pozivu i izvršiti tražene radove. Vršimo dezinsekciju žohara  kvalitetno i brzo i provjerenim metodama.

Ukoliko imate bilo kakvo pitanje ili Vam treba savjet nazovite nas na dežurni broj telefona 062/044-277, napišite nam poruku ovdje, pošaljite mail na sanitsar@lol.ba ili nam pošaljite poruku na Facebook stranici.

 

Back To Top
Search