skip to Main Content
Dežurni telefon: 062/044-277

Čišćenje i dezinfekcija u borbi protiv koronavirusa- preporuke WHO i CDC

Na osnovu onoga što se trenutno zna o novom koronavirusu i sličnim koronavirusima koji uzrokuju SARS i MERS, širenje s osobe na osobu događa se najčešće među bliskim kontaktima (unutar 2 metra). Ova vrsta prenošenja događa se kapljičnim putem. Prijenos koronavirusa odvija najčešće kroz respiratorne kapljice. Trenutni dokazi govore da novi koronavirus može ostati održiv satima do danima na površinama napravljenim od raznih materijala.Čišćenje i dezinfekcija vidno prljavih površina je najbolja mjera zaštite i prevencija od koronavirusa i drugih virusnih respiratornih oboljenja u domaćinstvima i zajednici. WHO i CDC su dali preporuke o čišćenju i dezinfekciji domaćinstava u kojima osobe sa potvrđenim COVID-19 borave ili su možda u samoizolaciji. Cilj preporuka je ograničiti preživljavanje virusa u okolini. Preporuke WHO (Svjetske zdravstvene organizacije) i CDC (Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti) će se ažurirati ako postanu dostupne dodatne informacije.

Ove su smjernice usmjerene na postavke domaćinstva i namjenjen e su dezinfekciji javnih površina i široj javnosti:

  • Čišćenje se odnosi na uklanjanje klica, prljavštine i nečistoća sa površina. Čišćenje ne uništava mikrobe, ali uklanjanjem njih smanjuje se njihov broj i rizik od širenja infekcije.
  • Dezinfekcija se odnosi na upotrebu hemikalija kojima se uništavaju mikrobi na površinama. Ubijanjem mikroba na površini nakon čišćenja može se dodatno sniziti rizik od širenja.

Redovno čišćenje i dezinfekcija domaćinstava

Preporuka je da se u domaćinstvima prakticira rutinsko čišćenje i dezinfekcija površina koje se često dodiruju (stolovi, kvake na vratima, prekidači za svjetlo, ručke, stolovi, toaleti, slavine, sudoperi) s kućnim sredstvima za čišćenje i dezinfekcijskim sredstvima koja su registrirana od strane EPA, a koja su prikladna za površinu, slijedeći upute sa naljepnice. Naljepnice sadrže upute za sigurnu i učinkovitu upotrebu proizvoda za čišćenje, uključujući mjere opreza koje trebate poduzeti prilikom nanošenja proizvoda, kao što su nošenje rukavica i osiguravanje dobre ventilacije tijekom upotrebe proizvoda.

U ovim mračnim i zbunjujućim vremenima, higijena je ključna u borbi protiv koronavirusa. Pranje ruku i svakodnevno čišćenje i dezinfekcija površina koje se često dodiruju može se činiti preteranom. Ali u duhu ograničavanja izloženosti ovom novom koronavirusu, zvanom SARS-CoV-2, svi bismo mogli biti malo savjesniji u pogledu čišćenja i dezinfekcije stvari u našem okruženju koje najčešće dodirujemo – posebno golim rukama.

Sredstva za čišćenje i dezinfekciju

SARS-CoV-2 može ostati zarazan još dugo vremena nakon što kihne ili iskašlja iz zaražene jedinke. U nedavnim laboratorijskim eksperimentima, koji tek treba da budu objavljeni u stručnom časopisu, naučnici su patogen izbacili u zrak i nanijeli su virus na niz površina. Pod ovim strogo kontroliranim uvjetima, virus je ostao do tri sata na zraku, do jednog dana na kartonu i do tri dana na plastici i nehrđajućem čeliku.

Stvarni svijet daleko je kaotičniji od unutrašnjosti laboratorija, a virusna održivost će se nesumnjivo razlikovati od mjesta do mjesta. Ali ove procjene još uvijek ostavljaju dovoljno vremena da se virus akumulira na površinama izrađenim od ovih materijala, od stupova metroa do opreme za teretanu, kaže Elodie Ghedin, virolog i epidemiolog sa Sveučilišta za globalno javno zdravlje njujorškog sveučilišta. Odatle SARS-CoV-2  se može lako kontaminirati na vaše ruke i vaše tijelo kada dodirnete oči, nos ili usta.

Srećom ovaj virus je ranjiv. Ranije ovog mjeseca, Agencija za zaštitu okoliša objavila je veliku listu dezinfekcijskih sredstava sa sastojcima za koje se zna da uništavaju koronaviruse poput SARS-CoV-2. Mnoge od njih sadrže etilni alkohol, izopropil alkohol ili malo izbjeljivača kao svog aktivnog sredstva. Sve ove tri hemikalije se obično koriste u laboratorijama za mikrobiologiju, a deluju prožimajući proteine – osnovne jedinice koje održavaju ćelije i viruse. Alkoholi mogu takođe poremetiti masne vanjske prevlake koje oblažu mnoge viruse, uključujući SARS-CoV-2, sprečavajući ih da se prikače i prodru u nove ćelije.

Međutim, neće raditi sve formulacije. Budite oprezni kod proizvoda koji se oslanjaju samo na klorheksidin, uobičajeni antimikrobni lijek koji djeluje na mnoge patogene, ali izgleda da ostavlja koronavirus netaknut. Također, obratite pažnju na proizvode koji sadrže samo antibiotike, koji deluju protiv bakterija, a ne virusa.

 Sistematska dezinfekcija javnih površina

Pored lične higijene i čišćenja i dezinfekcije domaćinstava, u borbi protiv koronavirusa ključna je sistematska dezinfekcija javnih površina. Preventivna dezinfekcija koja se treba obaviti na svim javnim mjestima je protuvepidemijska mjera i preporuka je epidemiologa. Pravovremenom i profesionalno urađenom dezinfekcijom možemo smanjiti rizik od zaraze koronavirusom. Prije dezinfekcije potrebno je  uraditi čišćenje svih javnih površina. Nakon toga stručni i profesionalni sanitarni timovi vrše dezinfekciju specijalizarinim digitalnim aparatima sa dezificijensima za koronavirus. Sredstva koja se koriste su ekoliški prihvatljiva i nisu opasna za ljude i životinje. Ovo je neophodna mjera koja se u ovom trenutku mora sprovesti u cilju zaštite građana i u borbi protiv koronavirusa.

Sanitacija d.o.o. je spremna u svakom trenutku da pomogne u suzbijanju epidemije koronovirusa u cijeloj Bosni i Hercegovini. Sanitacija d.o.o. je dežurna 24 sata.

Ukoliko imate bilo kakvo pitanje ili Vam treba savjet nazovite nas na dežurni broj telefona 062/044-277, napišite nam poruku ovdje, pošaljite mail na sanitsar@lol.ba ili nam pošaljite poruku na Facebook stranici. Dostupni smo 24 h svaki dan u sedmici i praznicima.

Back To Top
Search