skip to Main Content
Dežurni telefon: 062/044-277
Zohar Tanjir

Zaštitite vaš dom od žohara

Žohari su možda najzastupljeniji štetnici na planeti. Ne samo da nose bolesti (u rijetkim slučajevima), već su povezane s prljavom okolinom (često pogrešno).

U zimskim mjesecima toplina kuće i laka dostupnost hrane će učiniti vaš dom još privlačnijim žoharima, te bi se trebala posvetiti posebna pažnja uklanjanju vektora (vode, hrane i smještaja) koji privlače žohare, ali ako se uspiju useliti i njihovom eliminacijom.

Da bi se spriječilo useljenje žohara u prostorije, treba provjeriti da nema rupa u zidovima , te također da stvari koje unosimo u kuću nemaju žohare (naročito kartonske kutije). Kuhinja treba biti uvijek čista, a otvorena hrana treba biti držana u zatvorenim plastičnim kutijama.

Žohari ulaze najčešće u kuće i stanove preko kanalizacijskih i toplinskih cijevi, te pri selidbi i preko vanjskih kontakata. Žohari se vole useljavati u kuće ili stanove jer tamo nalaze vlažna i topla mjesta, naročito u zimskim mjesecima, a i sigurni su i od većine grabežljivaca. Naravno tu je i hrana, jer bez obzira na čistoću stana, uvijek će se naći po koja mrvica na podu. Najčešće žive i liježu jajašca u mračnom, vlažnom i toplom mjestu u stanu ili u kući; kao u zidovima, ispod lavaboa, ispod kuhinjskih elemenata, te čak i iza okvira od slika.

Uništiti izvore hrane i vode

Prođite sva mjesta u kojima držite svježe voće, povrće ili hljeb te ih stavite u zatvorene posude. Detaljno očistite štednjak i pećnicu. Svakako obratite pozornost na tragove masti, jer čak i najmanja mrlja prava je poslastica za žohara. Očistite sve aparate kojima se služite i izvadite sav otpad s dna perilice.

Morate održavati visoku razinu čistoće kako biste uklonili svoj problem s parazitima. A to znači da ne smijete ostavljati prljavo posuđe u sudoperu niti ostavljati tragove hrane u sudoperu, a smeće morate redovito iznositi.

Obratite pažnju na sva mjesta koja zadržavaju vodu, kao što su biljke, područje ispod frižidera ili cijevi. Sva to područja pokušajte držati suhima, pogotovo noću kada se žohari hrane.

Imate li kućnog ljubimca, posebno u ljetnim danima, zdjelice za hranu i vodu držite što čišće, te pokupite ostatke hrane oko njih. I njihova hrana je zanimljiva mravima, žoharima i bubama, stoga je dobro zatvorite.

Obavezno čistite prostor, pod, kao i najskrivenije uglove doma, a ono što je jako bitno, što češće bacajte smeće i čistite kantu. Imate li dvorište, nikako ne odlažite smeće u dvorištu ili pred vratima stana.

Back To Top
Search